joi, 21 martie 2013

Negresa cu alune

Delicios de post!
Cine a spus ca postul nu poate fi presarat cu deserturi delicioase? 

Timp de preparare: rapid.
Numar de portii: 6-8.
Complexitate: usor.

Ingrediente
200 g faina
150 g zahar
200 g gem de caise
200 g alune macinate
1 lingurita cu scortisoara
1 lingurita cu bicarbonat
1 lamaie
100 g ciocolata neagra (de post)
200 ml apa
100 ml ulei
2 linguri cu cacao
1 esenta de rom
sare

Mod de preparare
1. Intr-un castron, amesteca gemul cu apa si zaharul pana se topeste complet zaharul. Adauga 1/2 din cantitatea de alune macinate, scortisoara, coaja rasa de lamaie, esenta de rom si uleiul.
2. Pune bicarbonatul stins in putina zeama de lamaie. Incorporeaza faina amestecata cu cacaua.
3. Compozitia astfel obtinuta, toarn-o intr-o forma unsa cu ulei si tapetata cu faina. Coace la cuptor, la foc moderat, aproximativ o ora.
4. Dupa ce s-a copt, unge deasupra cu ciocolata topita si presara alunele macinate. Taie negresa numai dupa ce s-a racorit.

                                                                                                   www.ecuisine.ro

Reguli de igiena cand faci sport




 Facem sport cu gandul de a deveni mai frumoase, mai in forma, mai sanatoase, si nici nu ne gandim la pericolele care ne asteapta odata ce incepem sa transpiram. Mediile umede sunt cele in care bacteriile, germenii si virusii se dezvolta cel mai bine, de aceea trebuie sa ne luam masuri de precautie cand facem miscare.
 Schimba pantalonii in care te-ai antrenat
Umezeala este mediul perfect in care se inmultesc bacteriile, asa ca daca ramai cu pantalonii de sport pe tine dupa antrenament risti sa "capeti" o candida sau sa faci o infecţie urinara. Data viitoare, schimba-ti echipamentul imediat ce ai terminat antrenamentul de aerobic sau sesiunea de yoga. Si mai bine ar fi daca ai face un dus...
 Nu folosi prosoapele altora
Daca mergi la o sala de sport si esti tentata sa folosesti prosoapele de acolo, sau pe ale vreunei prietene, tine minte ca prosoapele ude activeaza organismele care te infecteaza cu tricomonas - o boala care in mod normal se transmite pe cale sexuala. Astfel, la urmatorul drum pe care il faci catre sala, ia-ti prosoape de acasa pentru a preveni infectiile de orice fel.
 Sterge-te de transpiratie
Transpiraţia ajunsa intre cutele pielii sau in zona labiilor ori a feselor poate duce la iritatii sau mancarimi. Ca s-o tii departe de corpul tau, cumpara-ti echipament realizat din materiale care absorb transpiratia, precum bumbacul sau fibre sintetice optimizate pentru antrenament. Totusi, ca sa fii in siguranta, schimba-te in haine uscate dupa fiecare sesiune de sport.


                                                                              www.cosmopolitan.ro

Carti de gastronomie , dieta si sanatate


101 trucuri pentru o silueta perfecta 39,90Lei

Autor: Mimi Spencer
Editura: Nemira
Colectie: Bonton
Anul aparitiei: 2010
Numar pagini: 344

Cu fiecare carte de slabit care ne umple rafturile ne mai ingrasam un pic. Cu fiecare emisiune TV pe teme de alimentatie sanatoasa, mai largim cureaua. Categoric, nimic din toate astea nu functioneaza, nici infometarea, nici dietele! Nu pe termen lung. Cele mai multe femei tin cura de slabire inainte de Anul nou si de Pasti. Cu cat o adolescenta urmeaza mai multe diete, cu atat are mai multe sanse sa devina o doamna obeza.
Dar 101 trucuri pentru o silueta perfecta vine cu o promisiune realista. Analizeaza-ti relatia cu furculita, cu frigiderul, cu garderoba, cu prietenii si cu toate slabiciunile tale si hotaraste-te sa spui franc ce simti pentru trupul tau si mai ales pentru acele zone pe care iti vine sa le pui intr-o cutie, sa le incui acolo si sa nu le mai vezi niciodata. 101 trucuri pentru o silueta perfecta iti arata de ce am devenit un popor de bezele tolanite in fata computerului si ne invata cum sa ne ridicam de pe canapea, sa ne strecuram intr-un corp mai bun si sa ne simtim la fel de bine nu dupa Craciun, nu dupa un week-end, ci imediat dupa ce ai citit ultima pagina. Asta e cireasa de pe tort!
Schimba-ti mintea, pentru a-ti schimba forma; Totul incepe cu pantalonii; Diversiune, distractie, deceptie; Da-ti intalnire cu rata metabolica; Cum se reflecta in oglinda tot ce faci; Respecta-te, ca sa slabesti


204 retete de picnicuri si mese festive 9,90Lei

Autor: Mihai Basoiu
Editura: Meteor Press
Colectie: Practic
Anul aparitiei: 2011
Numar pagini: 144

In continuarea apreciatei sale serii gastronomice, autorul va propune 204 retete pentru ocazii speciale - gratare la iarba verde sau mese organizate intr-un alt cadru traditional sau mai protocolar. Veti afla care sunt "regulile de aur pentru realizarea unui bun gratar", sosurile ideale care dau o aroma speciala gratarului si alte cateva secrete trecute cu grija de la o generatie la alta, pentru ca mancarurile traditionale pe care le servim celor dragi sa aiba gustul unic al bucatelor din copilarie.
Un capitol care va va trezi cu siguranta interesul cuprinde preparate spectaculoase, originale sau cu ingrediente mai putin uzuale, preluate din bucatarii straine, cu care oricare dintre noi isi poate surprinde placut invitatii amatori de retete sofisticate. Totul este insotit, asa cum se cuvine, de bauturile cele mai potrivite momentului.
Oaspetii dragi pot fi tratati cu adevarat regeste daca avem cunostinta de regulile si secretele unor bucatari faimosi, cu un gust ales si o inventivitate inepuizabila. Retetele create de ei si executate cu maiestrie de "discipoli" vor face deliciul invitatilor, rasfatati cu rafinamentul si savoarea unor preparate de neuitat.




205 retete de post 9,90Lei

Autor: Mihai Basoiu
Editura: Meteor Press
Colectie: Gastronomie
Anul aparitiei: 2012
Numar pagini: 192

Potrivit randuielilor Bisericii, postul este unul dintre mijloacele de sfintenie si binecuvantare a vietii credinciosilor si de desavarsire morala. Prin post religios se intelege in general retinerea totala sau partiala de la anumite mancaruri si bauturi pe un timp mai lung sau mai scurt, însotita si de retinerea de la ganduri, pofte, patimi si fapte reale. Postul este necesar si indicat si din punct de vedere medical, ajutand organismul sa elimine toxinele acumulate printr-o alimentatie neatenta.
Mihai Basoiu, maestru in arta gastronomiei, a ales cu grija cele 205 retete de gustari, salate, supe, ciorbe, mancaruri de post si dulciuri. Fiecare reteta are micul ei secret, de multe ori pastrat prin traditie si constand in adaugarea celui mai potrivit ingredient sau, dimpotriva, din evitarea adaugarii unor mirodenii folosite cu prea multa dezinvoltura in bucatarie. Bucatele de post pot avea personalitatea si savoarea lor, continand totodata ingrediente cunoscute din cele mai vechi timpuri pentru virtutile lor de aliment-medicament.
Cartea contine si un capitol dedicat preparatelor din peste, ingaduite in zilele cu dezlegare din post, iar autorul a inclus si cateva retete inedite, ramase de la bucatari celebri ai Romei antice.


365 de retete afrodiziace 9,90Lei


Autor: Mircea Georgescu
Editura: Meteor Press
Colectie: Practic
Anul aparitiei: 2010
Numar pagini: 176


Viata fara dragoste este ca o mancare „fara sare si piper”. Insa ingredientele unui preparat culinar ii pot conferi nu numai savoare, ci si virtuti afrodiziace, asa cum o stiu toti cei care au descoperit deja o serie de alimente cu darul de a stimula dorinta sexuala. Autorul va ofera o selectie de 365 de retete, sugerandu-va ca nici o zi din viata sa nu treaca fara iubire, iar cum vorbele dulci au mai mult efect cand sunt insotite de gesturi pe masura, pregatirea unei mese afrodiziace este o dovada certa a unor sentimente fierbinti. Veti gasi printre retetele propuse unele pe care le poate incerca fara emotii orice incepator in ale bucatariei, alaturi de altele care solicita un nivel avansat de experienta culinara. Oferta este bogata, pentru toate gusturile, iar ingredientele sunt, in cea mai mare parte, usor accesibile. Pregatiti meniul preferat, urmarind indicatiile autorului, apoi alegeti ambianta potrivita momentului si serviti-i iubitului sau iubitei "dragostea-n bucate".

                                                             Pentru comenzi CLICK AICI !!!

miercuri, 20 martie 2013

15 Sfaturi utile in bucatarie

Indiferent de experienta pe care o avem in domeniul culinar, unele idei si sfaturi sunt binevenite oricand. Veti gasi mai jos o serie de trucuri ce va vor face viata in bucatarie ceva mai usoara.
 1. Pentru a preveni lipirea mancarii de tigaie, evitati sa turnati mancare rece intr-o tigaie fierbinte. De asemenea, nu puneti alimentele intr-o tigaie care nu e perfect curata.  
 2. Pentru ca mancarea sa nu dea in foc in timpul fierberii, ungeti marginea oalei cu un strat subtire de unt. Acest procedeu functioneaza foarte bine in timpul fierberii orezului, pastelor si cartofilor.
 3. Pentru a obtine mai mult suc din citrice, aduceti-le la temperatura camerei, apoi presati fructele cu palma pe o suprafata rigida. Apasati cat de multi puteti rotind fructul, apoi taiati-l in 2 si stoarceti-l.
4. Daca oule pe care le-ati pus la fiert au crapat, le puteti repara prin adaugarea unei linguri de otet in apa atunci cand observati ca s-au fisurat. Daca deja albusul a inceput sa iasa din ou, aceasta metoda nu va functiona.
 5. Verificati temperatura uleiului inainte de a pune ceva la prajit. In cazul in care nu aveti termometru, puteti face asta utilizand un cub de paine. Daca acesta devine aramiu intr-un minut, uleiul are aproximativ 175-185 grade Celsius, in 40 de secunde: 185-195 grade Celsius, iar in 20 de secunde: 195-205 grade.
 6. Inlaturati grasimea din supe punand in bol 4 cuburi de gheata. Grasimile vor converge in jurul ghetei, care apoi va fi inlaturata. Trebuie sa luati in considerare ca acest procedeu poate raci supa, deci exista posibilitatea de a fi nevoie sa o reincalziti.
 7. Puteti reduce intensitatea usturoiului si a cepei prin sotarea lor timp de cateva minute in ulei de masline sau unt, inainte de a le adauga mancarurilor.
 8. Cand alegeti carnea de pui, verificati sa aiba pielea de culoarea untului si sa nu fie uscata. De asemenea, trebuie sa fie compacta si sa nu prezinte zone inchise la culoare. Carnea de pui proaspata trebuie pastrata la frigider, acoperita lejer, pana la 2 zile.
 9. Pentru a obtine snitele mai crocante, puneti in compozitia prin care treceti carnea o lingurita de praf de copt. Prajiti-le apoi in ulei bine incins, pentru a fi siguri ca evitati absorbtia unei cantitati prea mari de grasime.  
10. Nu sarati carnea inainte de gatire pentru ca tot ce face sarea este sa absoarba sucul si sa impedice rumenirea carnii. Adaugati sarea atunci cand carnea este pe jumatate gatita. Cand este gata, gustati-o si mai adaugati sare daca vi se pare necesar – rezultatul va fi o carne zemoasa si nu excesiv de sarata.  
11. Pentru a obtine un orez catifelat, adaugati o lingurita de zeama de lamaie in apa, inainte de a pune orezul. Nu-i va schimba aroma, insa va umfla boabele si va va ajuta sa obtineti pilaful perfect.
 12. Pastele si orezul devin mai putin lipicioase daca in apa in care le fierbem adaugam cativa stropi de otet.  
13. Tartele cu branza sau cu smantana deseori se crapa in timpul coptului. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca pe parcursul prepararii termice, tartele se usuca. Pentru a evita asta, puneti alaturi de tarta un vas cu apa care va pastra umezeala necesara.  
 14. Aluaturile de patiserie vor iesi mai bine daca toate ingredientele folosite (inclusiv faina) sunt reci. Prin urmare, e bine sa le scoateti din frigider inainte de a le amesteca, apoi sa tineti aluatul obtinut la rece timp de minim 30 de minute.
15. Praful de copt este un amestec de bicarbonat de sodium, un acid si o substanta menita sa absoarba umezeala (precum amidonul). Atunci cand este amestecat cu lichid este eliberat dioxid de carbon, ceea ce determina aluaturile sa creasca. Totusi, in timp, praful de copt isi pierde din proprietati, de aceea, uneori e bine sa verificati daca mai este inca bun. Prentu asta, turnati un sfert de ceasca de apa peste jumatate de lingurita de praf de copt. Daca acesta este inca proaspat, vor aparea multe bule. Daca reactia este slaba sau inexistenta, e bine sa aruncati praful, pentru ca prajiturile nu vor creste daca-l veti folosi.
                                                                       Sursa:  www.reteteculinare.ro 

Postul pastelui



Retetele de post Postul, asca a cuvantului, are un caracter ascetic religios si reprezinta evitarea consumului unor anumite tipuri de alimente si bauturi pentru o perioada anume de timp. Aceste alimente care nu trebuie consumate in perioada postului mai sunt cunoscute sub numele de frupt; abtinerea de la consumul acestora este in anumite cazuri insotita sau inlocuita de abtinerea de la alte produse sau practici. Chiar daca rolul postului este unul de natura religioasa, exista si alte avantaje ale acestuia, de natura ‘laica’, o anumitaperioada de restrictii alimentare ajutand organismul sa mai elimine din toxine. Se poate spune deci ca postul se adreseaza atat celor care doresc o curatenie sufleteasca cat si celor care necesita una trupeasca. Desi la prima vedere poate sa nu para atat de simplu, evitarea consumului de produse din lapte, carne etc nu este greu de facut, mai ales ca au aparut, cu timpul, foarte multe retete de post menite nu numai sa aiba calitati gustative ci si sa asigure consumatorului cantitatea corespunzatoare de substante hranitoare, vitamine, calorii etc necesare activitatii zilnice. Retetele de post se bazeaza in principal pe legume, cum ar fi cartoful, varza, fasolea, orezul, mazarea etc dar si alte legume din care se pot obtine salate (rosii, castraveti, telina etc). Cele mai intalnite si mai folosite feluri de mancare de post sunt supele sau ciorbele de post cu zarzavaturi, fasolea batuta, tocanita de cartofi, mancarea de mazare, varza calita (sau mancarea de varza simpla), sarmalele de post umplute cu orez, pilaful cu legume, mancarea de ciuperci etc. Printre felurile de mancare de post care se bucura de o apreciere mai deosebita se numara supele de post, pizza de post, clatitele, dulciurile si chec-ul de post.